Prikkelbare Darm Syndroom, hypnotherapie kan je helpen

male and female signage on wall
Foto door Tim Mossholder op Pexels.com

Gevoelige darmen

Zo’n 10 tot 15 procent van de Nederlanders heeft gevoelige darmen en daarvan voldoen 5 tot 8 procent aan de criteria voor PDS. Dat zijn maar liefst zo’n één miljoen Nederlanders, waarvan er zo’n 360.000 ernstige klachten hebben. Van de PDS-patiënten is 75 procent vrouw.

PDS een onzichtbare aandoening

PDS behoort tot een van de ‘onzichtbare’ aandoeningen. Dat betekent dat er al snel wordt gedacht dat het ‘tussen de oren zit’, dat mensen in de omgeving zeggen “dat iedereen wel eens buikpijn heeft” en is er veel onbegrip waarom iemand echt niet kan komen werken of niet naar dat feestje kan. Toch zit PDS niet ‘tussen de oren’, het zit meer in de verbinding tussen je brein en je buik.

Afstelling tussen brein en darmen niet goed afgesteld

Hoewel nog steeds niet met zekerheid vast te stellen is wat nou precies PDS veroorzaakt, kan iedereen het ermee eens zijn dat de afstelling niet goed is tussen het brein en de buik. Het zenuwnetwerk tussen brein en buik is ontregeld. Normale prikkels worden doorgegeven als mogelijk alarm, als pijn. Net als een scooter waarvan het alarm afgaat als je erlangs loopt op twee meter afstand. ‘Het alarm’ gaat veel te snel af. Zo is het ook met PDS. De oorzaken liggen uiteen en waarschijnlijk zijn er ook verschillende oorzaken.

Oorzaken PDS

Het blijkt dat sommige mensen meer receptoren in de zenuwen van de darmwand hebben dan anderen. Bij 50 tot 60 procent van de mensen met PDS zijn de darmen extra gevoelig voor de samentrekkende en uitstuwende beweging die de darm moet maken om het voedsel door de darmen voort te bewegen. Dit bleek uit onderzoek waarbij een opblaasbaar ballonnetje in de darm werd gebracht. Zij hebben daardoor eerder buikpijn als er voedsel door de darmen gaat.

In 30 tot 40 procent van de gevallen beginnen de eerste PDS-klachten na een darminfectie (voedselvergiftiging). Het afweersysteem in de darmen blijft dan daarna te sterk reageren of kan juist niet meer goed reageren. Verder kan PDS beginnen na antibioticagebruik. Antibiotica kan je hele natuurlijke darmflora kapotmaken, waardoor de darmmicrobiota (de micro-organismes in het maag-darmkanaal), langdurig verstoord kan raken. Dat leidt tot spijsverteringsproblemen en meer PDS-klachten. Het is daarom ook heel belangrijk dat er getest wordt op bacteriën alvorens er een diagnose wordt gesteld. Er kan ook sprake zijn van een bacterie die nog steeds aanwezig is.

PDS-klachten kunnen ook beginnen na een heftige gebeurtenis, zoals het overlijden van een familielid of partner, een ongeluk of opname in het ziekenhuis of na seksueel misbruik. Bij iemand die veel stress ervaart of heeft ervaren in zijn/haar jeugd of depressief is, is het centrale zenuwstelsel vaak gevoeliger voor prikkels. Mensen met aanleg, of vervelende jeugdervaringen waardoor bepaalde genen ‘aan’ worden gezet,  voor ­depressie, angst- of paniekstoornissen hebben daarom vaker last van PDS.

Vaststellen PDS

Aangezien PDS klachten veel overeenkomsten hebben met andere aandoeningen is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de aanwezige klachten door een (gespecialiseerde) arts. Gelukkig staat de wetenschap niet stil en zijn ze erachter dat de darmflora van mensen met PDS aanzienlijk verschilt van de mensen die dit niet hebben. https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4530346/doorbraak-pds-eindelijk-diagnostische-poeptest-plus-dieetadvies-op-maat Een simpele test zou dus in de toekomst kunnen uitwijzen of iemand PDS heeft of niet.

Onbegrip voor PDS

Veel van mijn cliënten ervaren onbegrip voor hun aandoening. Ik heb dan ook een mateloze bewondering voor hoe zij hier vaak al jarenlang mee omgaan. Sociaal gezien is het een ontzettend nare aandoening. De buikpijn, het onbegrip, de onwetendheid of je deze keer obstipatie hebt of diarree, de winderigheid, de maagpijn, de krampen, de misselijkheid en het sociale ongemak. Het sociale ongemak zoals bang zijn om niet op tijd een toilet te mogen gebruiken, niet weten of de pijn nou PDS is of toch iets anders, bang zijn om te klagen, weer te ziek zijn om te werken, wel mee willen naar dat etentje met vrienden maar weten dat je waarschijnlijk niets kan eten omdat je hier anders dagenlang last van hebt of nog erger: de angst om diarree te krijgen onderweg, niet durven blijven slapen bij vrienden door de vaste krampen of winderigheid etc. etc.

Wat kun je doen aan PDS?

Soms kan het aanpassen van een dieet heel veel helpen. Het FOD-map dieet is natuurlijk de meest bekende maar is ook heel erg zwaar. Er zijn zoveel voedingsmiddelen die een eventuele aanval kunnen uitlokken dat het soms bijna ondoenlijk is om het te volgen. Zoek in ieder geval een goede diëtist die gespecialiseerd is hierin en die je ook doorverwijst als het te ver doorslaat.

Stress zorgt in de meeste gevallen voor een verergering van de klachten. Niet vreemd aangezien stress via min of meer dezelfde verbinding verloopt als PDS; de hersen-darm-as.

Hypnotherapie en PDS

Hypnotherapie kan zorgen dat die gevoeligheid van de darmen afneemt en het samentrekken wat minder hevig wordt. Ook heeft het invloed op het deel van de hersenen dat pijn regelt. Dat wordt minder actief waardoor er minder pijn gevoeld wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij maar liefst 80 procent van de mensen met PDS de klachten na 6 tot 12 hypnotherapie sessies aanzienlijk verminderen en een groot deel is zelfs klachtenvrij. Ook in de jaren daarna.

Blijf niet lopen met PDS, maak een afspraak.

Marjolein Prins heeft een eigen praktijk, Inspire to Be waarin zij werkt met cliënten met het Prikkelbare Darm Syndroom. Voor meer informatie kijk op www.inspiretobe.nl of maak een afspraak via afspraak@inspiretobe.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s