De kracht van je gedachten

‘Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren’ las ik laatst ergens. Deze uitspraak is zo waar. Maar hoe kun je nou de goede kant op fantaseren? 

Visualiseren

Dit kun je bijvoorbeeld doen door te visualiseren. Ja, maar dan is het nog niet ‘waar’ hoor ik mensen vaak zeggen. 

Je lichaam maakt echter niet zoveel verschil tussen ‘echt’ of ‘niet echt’. 

Doe maar mee aan het experiment: 
Ga rustig zitten en sluit je ogen maar eens een beetje zodat je dit nog net kunt lezen. Stel je voor dat je een mooie gele citroen in je hand hebt die je nu niet kunt zien. Voel maar even aan de schil of deze zacht is of ruw en of deze citroen zwaarder of lichter is dan je had verwacht. Druk nu je vingernagel in de schil en voel een klein beetje citrusolie de lucht in spuiten. En terwijl je al een beetje citroen ruikt haal je een stuk van de schil eraf. Haal maar een stukje van de schil met de witte binnenkant eraf die het sappige vochtige binnenste bedekken. Ruik de geur als je diep in de citroen bijt en proef het zuur ervan. Voel je je speekselklieren werken? 

Je mag nu je ogen weer openen. Als je de citroen duidelijk voor je kon zien begonnen je speekselklieren waarschijnlijk al te werken voor je in de citroen beet. Je zou denken dat dit buiten je bewuste wil gebeurde maar toch begint zich al speeksel te vormen of je gezicht al te vertrekken bij het idee dat je in een zure citroen bijt. 
Beinvloeden je gedachten je lichaam of andersom? 

Lichamelijke reacties kun je ook bewust beïnvloeden door te visualiseren. Dit kun je inzetten om jezelf te kalmeren bij veel stress, sportprestaties te verbeteren, je darmen te kalmeren bij buikklachten of jezelf uit angstgedachten en gepieker te krijgen. 
Het belangrijkste is om het zo ‘echt’ mogelijk te maken. Wat maakt iets nou ‘echt’ voor ons? Net als bij het experiment met de citroen helpt het als je je voorstelt hoe het voelt, ruikt, hoort, eruitziet, proeft. 
Iemand die piekert maakt de beleving ook echt, net zo echt als de citroen in ons experiment. We nemen een sporter als voorbeeld. De sporter die misschien wat lichamelijk vermoeid is en daardoor iets minder presteert kan bv in zo’n negatieve piekerspiraal komen na een mindere prestatie. De kunst is om uit te vinden bij welke gedachte die piekerspiraal nou begint en deze om te buigen naar een positieve spiraal. 
Maakt dit dat je meteen uit zo’n dip bent? Is het zo makkelijk, 5 minuten visualiseren en het lukt weer? 
Ja, ik denk dat dit kan maar niet meteen. Net als je je lichaam moet trainen en voorbereiden op prestaties en de tactiek moet leren van een bepaalde sport zo zal je ook mentaal moeten trainen. Iedere dag. 

Visualisatie en sport

Zit je de laatste tijd in zo’n negatieve piekerspiraal of wil je dit voorkomen? Misschien kan de volgende oefening je helpen. 
We gaan even terug naar de sporter maar je kunt dit natuurlijk ook met momenten doen waarbij je veel stress ervaart. 

Schrijf voor jezelf eens op wat je doet op een wedstrijddag. Hoe sta je op, leg je je spullen klaar, wat eet je, hoe ga je erheen, hoe kom je binnen, wanneer zie je teamgenoten, andere spelers, hoe is het veld enz. 
Maak het zo gedetailleerd mogelijk en schrijf ook op wat je erbij voelt en waar je dat in je lichaam voelt. 

Bedenk hierbij dat je jouw eigen detective bent. Het is belangrijk om alles op te schrijven hoe klein dan ook. Dit is belangrijk omdat je hierdoor kan ontdekken waar jouw ‘negatieve spiraal’ begint om deze straks om te kunnen gaan buigen naar een positieve spiraal. 

Als je dit hebt gedaan schrijf dan op wat je deed op de dag van de wedstrijd van je leven. Heb je die nog niet gespeeld? Verzin deze dan, inclusief wat je bij iedere stap voelt en waar je dat voelt in je lichaam. 

Ga voor jezelf na waar in jouw verhaal de eerste ‘negatieve’ gedachten komen en stel jezelf de volgende vragen: 
Zijn ze waar? 

Is dat echt altijd waar? 

Hoe reageer je/voelt dit als dit waar is? 

Hoe zou het zijn als je dit niet meer zou denken? 

Hoe zou dit voelen in je lichaam? 

Denk je gedachten om.

Train jezelf

Begin met een paar dagen voor een wedstrijd je ‘ideale wedstrijd’ voor te stellen. Het is fijn als je al eerder op die plek geweest bent. Visualiseer ook verschillende weertypen en hoe de grond hierbij veranderd, hoe dit aanvoelt onder je voeten etc. Maak het zo echt mogelijk. 

Helpt dit meteen? Misschien niet, ook hier moet je voor trainen, en soms is het fijn hier hulp bij te krijgen. Het maakt je in ieder geval wel bewust van wat er gebeurd en geeft je de mogelijkheden te zorgen niet verder naar beneden te zakken in negatieve gedachten. 

Besef dat je een heel krachtig wapen hebt dat je voor of tegen je kan laten werken: je eigen gedachten. 
Hier nog twee filmpjes over topsport en visualisatie: 

Erben Wennemars visualisatie

Longoria over visualisatie in baseball
Praktijk Inspire to be

Inspire to be is een praktijk voor psychosociale begeleiding en hypnotherapie. Meer informatie over Marjolein Prins of de praktijk kun je vinden op Inspire To be Je kunt ook altijd een afspraak maken via het contactformulier of rechtstreeks  via afspraak@inspiretobe.nl 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s